Sfintele Sărbători de Paşte se apropie. Pe lângă zilele libere mult aşteptate, ne vom bucura şi de mesele tradiţionale cu familia şi cu prietenii. Specialistul nostru, dr. Lygia Alexandrescu, îţi spune cum să te hrăneşti pentru a evita excesele în aceste zile. Sfintele Sărbători de Paşte se apropie. Pe lângă zilele libere mult aşteptate, ne vom bucura şi de mesele tradiţionale cu familia şi cu prietenii. Specialistul nostru, dr. Lygia Alexandrescu, îţi spune cum să te hrăneşti pentru a evita excesele în aceste zile.
Pentru a ne bucura cum se cuvine de aceste Sfinte Sărbători, vom aşeza pe masă preparate multe şi variate. Evident, tentaţia de a gusta pe rând din fiecare câte puţin sau poate chiar mai mult este prezentă. De aceea ar fi bine să aflăm care sunt valorile nutritive importante pe care le consumăm la această masă. Tradiţionalele bucate preparate acum vor conţine din abundenţă carne de miel şi ouă.
La proţap sau la cuptor, în borş sau în drob, carnea de miel este nelipsită de pe masa de Paşte. Din punct de vedere nutritiv, carnea de miel este recomandată, întrucât conţine o cantitate mare de proteine, vitamine şi microelemente. De exemplu, într-o porţie de 100 g de carne de miel ne sunt furnizate următoarele substanţe nutritive: toată gama de vitamine B, din care cel mai mult vitamina B12, zinc, fier, magneziu (25 mg), acid folic şi proteine. Această cantitate de carne ne furnizează 260 kcal.
Şi despre ouă putem vorbi ca despre nişte adevărate complexe energetice naturale, care trebuie consumate totuşi cu măsură. Din analiza unui ou de mărime medie - 60 g -, rezultă 33,4 g albuş şi 16,6 g gălbenuş, care au următoarea compoziţie: apă (37,7 ml), proteine (6,25 g), lipide (5,01 g), carbohidraţi (0,61 g). Un ou furnizează organismului nostru cam 75 kcal.
Apa proaspătă şi fructele trebuie consumate între mesele bazate pe carne şi ouă pentru a p