FAST FOOD
SIMONA CHIRIAC
Pentru mine cel putin, vremurile in care traim nu sunt deloc vegetariene. Sunt suculente, consistente, aromate, apetisante si deosebit de hranitoare. Ce mai, daca stau putin sa ma gandesc, viata seamana foarte mult cu o saorma. Poate parea la prima vedere neinteresanta, poate chiar banala (de fapt, cine se extaziaza in fata unui aluat?!), dar ascunde in interior o multime de bunatati. Unde mai pui si aroma, care te face sa-ti imaginezi din plin satisfactia ce va sa urmeze. Poate ca nu straluceste prin aspectul estetic, dar este foarte buna (si nu doar atunci cand iti este foame).
Saorma este originara din Orientul Mijlociu, dar cum toate lucrurile bune sunt imposibil de ascuns, si acest fel de mancare a poposit de ceva vreme si pe meleagurile noastre. La origine se prepara din carne de miel, dar astazi se foloseste frecvent si carnea de vaca sau de pui. Gustul aparte este dat de condimentele folosite: nucsoara si scortisoara. Compozitia din interior este inundata cu un suvoi de maioneza cu usturoi, sos de rosii cu ceapa sau chili. Totul se inveleste apoi cu multa maiestrie intr-o lipie. Saorma poate fi insotita de o farfurie cu cartofi prajiti, asta daca acestia din urma nu se afla deja printre ingrediente.
Dar pe langa faptul ca iti astampara foamea, are si o adevarata putere vindecatoare. Sa va povestesc de ce. Un prieten, pe nume Stefan, la implinirea a 24 de ani, pe langa cadourile de rigoare, primeste si un ordin de incorporare. Ce sa faca, trebuie sa devina soldat pentru urmatoarele sase luni. Ciudatenia este ca a plecat in armata cu doua picioare cat se poate de sanatoase si s-a intors de acolo doar cu unul intreg, celalalt suferind o ruptura de ligamente.
Au urmat o operatie si cateva saptamani bune de stat in spital. Credeti poate ca s-ar fi vindecat asa de repede daca nu ar fi manca