Carcasele de miel încă nu au apărut pe piaţă. Preţul cărnii a rămas momentan la fel ca anul trecut, dar se anunţă scumpiri întrucât anul acesta vor fi sacrificaţi mai puţini miei.
Piteştenii care s-au gândit să cumpere din timp carne de miel, pentru a prinde preţuri mai mici, sunt nevoiţi să facă cale întoarsă de la piaţă. Cu doar două săptămâni înainte de Paşte, în centrele agro-alimentare din oraş nu se găsesc miei. În această dimineaţă, din Piaţa Ceair puteai să cumperi doar pulpă de oaie sau pastramă, la preţuri cuprinse între 16 şi 20 de lei kilogramul. Mai mult, anul acesta s-ar putea să fim nevoiţi să ne punem pofta-n cui şi să ne mulţumim cu carne de porc sau de ied la masa de Paşte. Comercianţii spun că mieluţii nu se vor găsi la vânzare pe toate drumurile ca înainte.
Miei româneşti, exportaţi în Bulgaria
“S-au dat mieii la export, e criză pe piaţa românească. Ciobanii noştri vând miei la bulgari unde sunt tăiaţi şi apoi importăm miei româneşti din Bulgaria. Îi găsiţi congelaţi în hipermarketuri la 40 de lei pulpa. Nu mai e putere de cumpărare. Anul ăsta o să fie mai scumpă carnea de miel.”, dă un prognostic sumbru Octavian Rasol, comerciant.
De abia de marţi vor apărea mieii în pieţe. Momentan preţurile se anunţă a fi la fel ca anul trecut, de 25 de lei pe kilogramul de carcasă. Asta înseamnă că pentru un animal întreg, sacrificat, veţi plăti între 250 şi 300 de lei, în funcţie de greutate. Până atunci, piteştenii pot cumpăra pulpă de miel, carne de oaie sau pastramă de oaie. Mare atenţie însă cum pregătiţi carnea pentru friptură.
“Mieii de anul acesta sunt mai mici. N-au avut când să crească, iarna a fost lungă şi sunt mai fragezi. Oile sunt sterpe şi bătrâne. Noi facem carnea de miel la cuptor de Paşte. E mai bună aşa şi se pătrunde mai bine. O condimentăm bine şi iese foarte gustoasă.”, spune Valentina Burtea