Te confrunţi frecvent cu disconfortul abdominal? Este posibil să ai un dezechilibru la nivelul florei intestinale, pe care îl poţi corecta doar cu ajutorul probioticelor şi prebioticelor. Află ce roluri au ele şi de unde le poţi lua.
Flora intestinală este alcătuită din peste 400 de specii de bacterii (benefice şi patogene), care încep să populeze tractul gastro-intestinal imediat după naştere. Unii factori cum sunt alimentaţia dezechilibrată, stresul şi antibioticele perturbă flora intestinală şi duc la îmbolnăvire dacă nu se iau măsuri rapid. Sindromului de intestin iritabil, gastroenteritele, colitele şi chiar cancerul sunt doar câteva dintre posibilele consecinţe. Pentru reechilibrarea florei intestinale, nutriţioniştii recomandă probiotice, sursă de „bacterii bune" ce pot fi luate sub formă de comprimate sau din alimente. Lista beneficiilor probioticelor asupra organismului este lungă: aprovizionează organismul cu complexul vitaminic B, reglează nivelul colesterolului, combat diareea şi constipaţia, detoxifiază organismul şi atenuează efectele intoleranţei la lactoză.
Iaurtul, cea mai bună sursă
Este cel mai cunoscut produs îmbogăţit cu probiotice şi se obţine prin fermentarea laptelui (oaie, capră, bivoliţă şi vacă) cu lactobacilii Lactobacillus bulgaricus, Streptococus thermophilus şi cu bifidobacterii. O singură porţie de iaurt probiotic poate conţine cinci miliarde de microorganisme cu influenţă pozitivă asupra florei intestinale. Aceste bacterii îmbunătăţesc durata tranzitului intestinal şi elimină balonarea, flatulenţa şi senzaţia de disconfort abdominal.
Sfecla roşie, de trei ori pe săptămână
Deoarece conţine prebiotice, sfecla roşie se numără printre puţinele legume care stimulează dezvoltarea microflorei probiotice. Nutriţioniştii recomandă consumarea ei de cel puţin trei ori pe săptămână, însă trebuie să fim atenţi de und