Bănăţean din comuna cărăşeană Eftimie Murgu, bărbatul de 72 de ani a încercat mai multe afaceri. A început ca zidar, a continuat cu langoşi, îngheţată, pâine şi o fermă de vaci. Profil
Născut - 28 mai 1937
Educaţie - şcoală profesională de zidărie
Experienţă - face pâine de peste 20 de ani
Familie - căsătorit, nu are copii
Imediat după terminarea şcolii generale, acum mai bine de 50 de ani, Anton Dobren s-a înscris la o şcoală profesională pentru zidari.
A absolvit cursurile şcolii de zidărie şi s-a angajat la stat, lucrând la construirea unui drum forestier. După aproximativ patru ani, a hotărât însă că e mai bine să lucreze în particular şi muncea ca zidar la localnicii care îşi renovau sau îşi construiau casele. Pentru că în zidărie se lucra în special vara, uica Toni, cum îi spun localnicii, şi-a cumpărat un circular pe motorină cu care toamna şi iarna tăia lemne prin sat.
„Când au început oamenii să îşi facă fiecare circular electric acasă, am înţeles că nu mai merge afacerea şi am vândut circularul”, şi-a aminiti bătrânul. Următorul pas în afaceri l-a făcut după mai multe vizite la oraş, unde a văzut că langoşii se vând foarte bine. Atunci a consultat un specialist care l-a învăţat cum se fac langoşii, iar în fiecare zi hrănea cu langoşi copiii de la şcoală. „În paralel cu chioşcul pentru langoşi am deschis şi o brutărie micuţă. Când am văzut că şi alţii au început să facă langoşi, am renunţat, dar brutăria am menţinut-o. Aveam singura brutărie din zonă şi mergea foarte bine”, a mai spus Anton Dobren.
Ferma de vaci, o afacere nerentabilă
Imediat după Revoluţie, au apărut tot mai multe produse de patiserie, iar langoşii nu mai aveau mare căutare printre copiii de la şcoală. Cu spiritul de afaceri foarte bine dezvoltat, uica Toni a găsit imediat o nouă idee