Un clasament Eurostat arată că România s-a situat pe locul al II-lea între celelalte ţări din Uniunea Europeană, privind creşterea costului orar al forţei de muncă în trimestrul al doilea al acestui an. Creşterea a fost, potrivit Oficiului European de Statistică, de 5%, iar locul întâi a fost ocupat de ţara vecină, Bulgaria, care a înregistrat o creştere de 8,6%.
Rezultatul ar trebui, teoretic, să ne bucure, însă în buzunarele românilor nu prea s-a simţit această creştere. Din contră, diferitele sondaje de opinie şi statisticile interne au arătat şi continuă să arate că prin buzunarele majorităţii concetăţenilor noştri încă suflă vântul. Iar valul de disponibilizări, scumpirile de tot felul şi măsurile de austeritate ne fac pe zi ce trece tot mai săraci.
De pildă, tot o statistică a Eurostat arăta ieri că avem salariile cele mai mici din UE (salariul mediu este de cinci ori mai mic decât cel european) şi mâncarea cea mai scumpă. Potrivit Eurostat, preţurile medii la alimente au fost în ţara noastră, anul trecut, echivalente cu 66% din media europeană, cele mai scumpe produse alimentare fiind chiar cele din coşul zilnic, ca ouăle, laptele şi brânzeturile, care se vând la preţuri apropiate de cele europene. Aceste trei alimente de bază sunt chiar mai scumpe decât în Germania, unde salariile sunt peste media comunitară. La polul opus se află carnea, care este cel mai ieftin produs alimentar, la puţin peste jumătate din media celor 27 de ţări. 40% din veniturile românilor se duc pe mâncare, comparativ cu 15%, cât alocă europenii din Vest.
Dar vestea cea mai proastă este că alimentele se vor scumpi treptat în următoarea perioadă, iar cu ocazia sărbătorilor de iarnă vom cumpăra totul la preţuri mult mai mari, pâinea putându-se scumpi cel mai mult, chiar şi cu 30%. Majorări de preţ vor fi şi la lapte, legume, carne sau ulei, susţin