Când vorbim despre bucătăria ucraineană ne gândim în primul rând la celebrele borşuri care se gătesc oriunde în Ucraina, în restaurante sau în casele oamenilor.
Borşul de sfeclă, foarte popular aici, a depăşit de mult graniţele ţării, noi, românii, regăsindu-l atât în Bucovina, cât şi la Botoşani sau la Iaşi. Este delicios, iar reţeta lui este următoarea: două sfecle mari, 4 cartofi, o ceapă, doi morcovi, un litru de borş. Sfecla se curăţă, se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari şi se pune la fiert într-un litru de borş. Separat, se pun la fiert ceapa tocată fin, morcovii tăiaţi mărunt şi cartofii tăiaţi în patru. Când legumele sunt fierte se toarnă sfecla care a fiert în borş, se potriveşte de sare şi piper. Se poate mânca rece sau caldă însoţită de ceapă roşie. O altă delicatesă este supa Iuşca, preparată din mai multe feluri de peşte proaspăt. Turiştii care merg în Ucraina nu sunt prea tentaţi să o guste, dar dacă au curajul să o facă sunt de acord că este extrem de delicioasă.
DARUL LUI DUMNEZEU
Pâinea este foarte importantă în bucătăria ucraineană; considerată a fi Darul lui Dumnezeu, este folosită în toate ceremoniile importante: botezuri, nunţi şi funeralii. Există multe tipuri de pâine, incluzând şi pasca, o pâine dulce, care se serveşte în special la Paşte. De asemenea, colacul este un alt fel de pâine, care se coace la Crăciun, dar şi la alte sărbători importante de familie.
A consuma preparate ucrainene înseamnă să mănânci mult şi consistent. Micul dejun este masa de bază, care, de regulă, se termină cu ceai rusesc, cacao cu lapte sau cafea. De regulă se mănâncă o salată cu şuncă şi ouă, ou fiert moale, ochiuri sau omlete cu caşcaval alături de blinii. Dejunul şi cina încep întotdeauna cu gustări reci picante: salate pe bază de carne, aspicuri, peşte afumat cu legume proaspete, peşte rasol sau limbă rasol re