Prea multe crudităţi pot crea disconfort digestiv, mai ales persoanelor care suferă de colită, de gastrită sau de ulcer. Unele fructe, precum strugurii şi bananele, pot să ne aducă kilograme în plus dacă sunt consumate în exces.
O cantitate prea mare de fructe şi de legume poate face mai mult rău decât bine uneori. Celor care suferă de colite de fermentaţie, de gastrită sau de ulcer, prea multe crudităţi le pot provoca neplăceri digestive. Uneori, chiar şi o cantitate mică este suficientă pentru a provoca dureri abdominale, arsuri gastrice sau tulburări de tranzit intestinal.
Citiţi şi:
Formaţi corect gusturile culinare ale copilului!
Din cauza conţinutului bogat în fibre alimentare, în procesul de descompunere a legumelor şi a fructelor, bacteriile din colon pot produce gaze şi, implicit, balonare. Acest efect se face resimţit mai mult sau mai puţin, în funcţie de organismul fiecăruia, mai exact de abilitatea bacteriilor din colon de a descompune fibrele.
Cu cât fibrele sunt digerate mai bine, cu atât produc mai multe gaze. Cea mai mare concentraţie de fibre o au ridichile, rădăcina de pătrunjel, varza, fasolea boabe, soia şi cartofii. Unele persoane dezvoltă intoleranţă la o cantitate prea mare de fibre şi ar trebui să evite aceste legume sau, cel puţin, să le mănânce în cantităţi mici.
Pot da diaree şi crampe
De asemenea, există persoane cu intoleranţă la fructoză, organismul lor având dificultăţi în a digera şi în a utiliza alimente ce conţin fructoză. Excesul de fructe poate provoca diaree, crampe abdominale şi gaze, motiv pentru care aceste persoane nu pot consuma decât cantităţi foarte mici de fructe, nutriţioniştii recomandându-le să mănânce mai multe legume.
„Pentru că toate aceste probleme pot să apară şi la copii, ei ar trebui obişnuiţi treptat cu legumele şi cu fructele crude şi