Adoptarea de către parlament a legii privind reducerea TVA a stârnit controverse inclusiv în rândul patronatelor din industria de profil, mărul discordiei fiind ceea ce consilierul guvernatorul BNR, Adrian Vasilescu, a numit ‚‚o minciună’’.
Oficialul BNR a subliniat că legea este neclară, deoarece, în forma adoptată de parlament, legea va permite reducerea TVA la 5% doar în cazul a cinci produse, respectiv carne proaspătă, pâine, lapte, ulei şi zahăr.
''Acolo (în textul legii de reducere a TVA la 5%, n.r.) este o minciună şi anume s-a spus că a scăzut TVA la 5% la alimentele de bază. Nu este vorba de niciun fel de alimente de bază. Acolo sunt cinci produse. Un tip de produse înseamnă pufuleţi’'' a explicat Vasilescu.
Chiar dacă au cerut reducerea TVA la alimente, nu toate patronatele din industria alimentară sunt fericite cu forma actuală a legii, deoarece prevederile ei avantajează unii jucători, cum ar fi producătorii de ulei sau brutarii, însă îi dezavantajează pe procesatorii de carne.
''Dacă se promulgă legea în forma adoptată de parlament, pe piaţa cărnii va creşte evaziunea şi industria procesatoare va fi îngropată, deoarece voi cumpăra carnea cu TVA de 5% şi voi vinde cârnaţii cu TVA de 24%. În această situaţie, oamenii vor prefera să îşi pregătească singuri cârnaţii'', ne-a declarat Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii şi preşedinte al Patronatului din Industria Alimentară Romalimenta.
Covrigul, pâine rotundă
Producătorii de pâine vor avea de câştigat dacă preşedintele Traian Băsescu va promulga legea, întrucât codul CAEN permite înregistrarea covrigilor ca ‚‚pâine rotundă’’, explică Minea. De aceea, a adăugat preşedintele Romalimenta, unii producători nu înţeleg că legea va face mai mult rău decât bine industriei alimentare. El speră că actul normativ nu va fi promulgat de p