Moldovenii au dat buzna în piețe ca să-și facă rezerve. Unii spun că de frică să nu rămână fără mâncare la iarnă, în acest an vor face mai multe conserve, chiar dacă preţurile sunt mai mari decât vara trecută.
Beciurile şi debaralele devin tot mai încărcate cu borcane ce lucesc apetisant pe rafturile golite peste iarnă. Gospodinele roiesc de zor prin curte, iar bucătăriile s-au transformat în adevărate minifabrici de făcut conserve. Moldovenii au început pregătirile pentru următoarea iarnă.
Ca şi alte gospodine, Diana Pamfil din Durleşti a sigilat zeci de borcane pe care le-a aliniat frumos pe rafturile din beci, dar mai are de umplut încă trei poliţe cu bunătăţi conservate. „Fac penru toţi membrii familiei şi mai ales pentru copii. Până acum am aproximativ 50 de borcane şi am cheltuit 500 de lei, dar asta pentru că am legume în grădină. Oricum vreau să mai fac vinete şi compot de struguri", spune femeia, aranjând cu grijă borcanele proaspăt sigilate.
Forfotă mare e şi în pieţele angro din Capitală. Aici cumpărăturile se fac cu sacul, clienţii vin cu lista pregătită de acasă, dar şi cu un buget de minim 1.000 de lei.
„CU BECIUL PLIN IEŞI DIN NEVOI"
Oamenii spun că în acest an fac mai multe conserve pentru că „se tem de criză". „Am cumpărat ceapă, ardei, roşii şi alte legume pe care le voi pregăti pentru iarnă. În acest an voi umple mai multe borcane ca s-avem ce mânca. Ba avem criză economică, ba secetă. Cine o să aibă grijă de noi?", se întreabă Tatiana Bălănel (63 de ani) din Anenii Noi, care umblă de la o tarabă la alta cu două genţi îndesate cu legume şi mirodenii.
Profesoara de engleză mărturiseşte că în acest an se va pregăti serios de iarnă: vrea să pună la păstrare 200 de borcane cu legume conservate şi aproximativ 300 de compot. „Merită să faci conservele acasă, să ştii ce ai pus în ele. Moldoveanul dacă are beciul plin ies