ALIMENTATIE ECHILIBRATA "Germenii sunt o sursa naturala de vitamine si minerale, un supliment alimentar care poate inlocui uneori fructele si legumele, contribuind la eliminarea toxinelor din organism", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Vitaminele din complexul B, calciul, magneziul, fosforul, enzimele din semintele incoltite ofera un plus de energie organismului.
Previn anemia Germenii de grau de soia, lucerna sau porumb sunt recomandati impotriva imbatranirii precoce, in cazurile de anemie, lipsa de calciu si magneziu, migrene, insomnii, dar si in tratarea intarzierilor de crestere la copii. Includerea germenilor in dieta zilnica a copiilor ii va face mult mai rezistenti in fata racelilor sau gripelor. In boabele de grau sau de soia, enzimele se gasesc intr-o stare latenta. Studiile au aratat ca prin germinare, cantitatea de vitamine si enzime creste de cateva ori. De asemenea, semintele incoltite sunt mult mai usor de digerat, iar substantele nutritive (vitaminele si minerale) se absorb mai bine. "Trebuie sa fim atenti la semintele din care pregatim germenii. Acestea nu trebuie sa fie mai vechi de un an, nu trebuie sa fie tratate cu pesticide, sa nu fie mucegaite. Trebuie sa le spalam foarte bine inainte, iar dupa aceea sa le asiguram un mediu cu umiditate si temperatura care sa le permita sa incolteasca. Germenii pot fi pastrati la frigider maximum doua-trei zile. Cel mai bine este sa ii consumam cat mai repede din momentul in care au incoltit si daca ni se par prea tari ii putem macina. Nu se trateaza termic, pentru ca in acest fel se pierd vitaminele si mineralele", precizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi.
In supermarketuri, germenii se gasesc sub mai multe forme de prezentare: fulgi din germeni de grau sau soia, fulgi amestecati cu fructe uscate, paine sau biscuiti cu germeni de grau. Ac