Industria alimentară apelează, în ultimii ani, la un nou truc, pentru a atrage consumatorii interesaţi de un stil de viaţă sănătos: îşi fortifică produsele prin adaos de vitamine, minerale şi de antioxidanţi. Dar această practică este îndoielnică, mai ales în cazul biscuiţilor, cerealelor şi sucurilor, spun specialiştii.
Dacă un produs are înscrise pe etichetă, pe lista ingredientelor, anumite vitamine şi minerale înseamnă că respectivele substanţe au fost adăugate de către producători, pentru a le conferi o valoare nutritivă mai mare. Unele dintre ele sunt adăugate chiar sub formă de E-uri.
În cazul unor produse, cum este făina albă, se adaugă, de exemplu, fier, pentru că acesta este un element nutriţional pierdut în timpul procesului de rafinare. De asemenea, de foarte mulţi ani, specialiştii recomandă consumul de sare cu adaos de iod, din cauza carenţei de iod a populaţiei. Şi în cazul produselor pentru bebeluşi, adăugarea unor vitamine are menirea de a combate carenţele frecvente în cazul lor. Siguranţa acestor adaosuri este discutabilă. Şi mai discutabilă este însă adăugarea de vitamine şi de minerale în alimente nesănătoase cum sunt, de exemplu, biscuiţii cu zahăr, cerealele pentru micul dejun dulci şi sucurile.
Pot interfera cu alţi nutrienţi
În cazul alimentelor fortificate în scopul înlocuirii vitaminelor şi mineralelor pierdute în timpul procesării, există problema dificultăţii de asimilare a respectivului element, interacţiunea cu celelalte elemente componente ale alimentului respectiv, dar şi problema acumulării în exces a acestora în organism.
De exemplu, în multe ţări, făina albă este îmbogăţită cu fier şi cu acid folic, substanţe necesare pentru combaterea anemiei feriprive, frecventă în rândul mai multor populaţii şi cu consecinţe grave mai ales în cazul femeilor însărcinate.
S-a luat în discuţie şi la noi în