Spirulina este cunoscută ca planta-minune a medicinei naturiste în vremurile noastre. Renumele ei datează, însă, din secolul al XVI-lea, când populaţia aztecă şi cea nord-africană se foloseau de proprietăţile curative ale acestei alge.
Planta-minune a reintrat în atenţia specialiştilor în medicină naturistă după jumătatea secolului XX, când a fost redescoperită de francezi. În 1969, ei au produs primul medicament din spirulină procesată, informează Natural News. Beneficiile acesteia au generat răspândirea ei în restul Europei, dar şi în Japonia, Thailanda şi în Statele Unite ale Americii.
Ce este
Sub forma unei micro-alge (plantă acvativă mai mică de un milimetru), spirulina este încadrată de cercetători undeva la graniţa dintre bacterii şi regnul vegetal. Aceasta creşte spontan de milioane de ani în zona lacurilor calde din tropicele Americii şi ale Africii.
Spirulina înglobează două specii de micro-alge, arthrospira platensis şi arthrospira maxima, ambele având o compoziţie chimică şi proprietăţi asemănătoare.
Ce conţine
Dacă o vegetală medicinală conţine până la 10% principii active precum aminoacizi, minerale, vitamine, enzime, clorofilă, spirulina are o concentraţie de substanţe de peste 70%.
Planta este renumită pentru conţinutul mare de proteine, care ajunge la 60-70%, ceea ce înseamnă mai mult decât au carnea roşie şi soia, la un loc. Cu doar 3,9 calorii pe gram, spirulina are aminoacizi esenţiali şi o cantitate mare de vitamina B12, care este dificil de găsit în alte vegetale comestibile. Din acest motiv este una dintre preferatele vegetarienilor.
Una dintre principalele deficienţe care afectează organismele umane este cea de fier, mineral prezent însă în concentraţie foarte mare în spirulină. Calciu, magneziu, vitaminele A, B, C, D şi E se numără printre celelalte elemente benefice din micro-algă.