Consumul vinurilor se face conform unor reguli bine stabilite - un adevarat "ritual", asa cum reiese din ghidul practic editat de dr. ing. Ioan Pusca, inventatorul "sampaniei de Panciu", vinul spumant Consumul vinurilor se face conform unor reguli bine stabilite - un adevarat "ritual", asa cum reiese din ghidul practic editat de dr. ing. Ioan Pusca, inventatorul "sampaniei de Panciu", vinul spumant romanesc. Setul de reguli pentru vinuri linistite, respectat ca atare, asigura conditii optime pentru savurarea unor licori de calitate.
Un prim set de operatiuni vizeaza scoaterea dopului. Dupa detasarea capacului capsulei protectoare, din plastic, se serge cu un prosop curat gatul sticlei, la exterior. Scoaterea dopului se face fara agitarea sticlei. Inainte de turnarea in pahare, vinul se degusta, pentru verificarea unui eventual defect. Daca licoarea are depuneri, sticla se manipuleaza usor, pentru a nu se agita depozitul. Pregatirea paharelor este si ea importanta. Ele nu trebuie sa deformeze limpezimea si culoarea vinului, de aceea cele mai recomandate sunt cele cu picior, tip pocal, confectionate din sticla incolora. Paharele trebuie sa fie usor mai stramte la gura, pentru o mai buna apreciere a aromei si buchetului. La paharele cu picior, mana nu atinge peretii exteriori, lucru caci ar putea schimba temperatura vinului, incalzindu-l. Recipientele trebuie mirosite in interior inainte de folosire; numai folosindu-le pe cele cu miros neutru se poate aprecia corect aroma si buchetul vinului. Pentru clatirea lor, se foloseste apa calduta fara detergenti. Urmele de ruj lasate pe pahar pot influenta gustul vinului. Umplerea paharelor se face la 2/3 din capacitatea lor. La turnarea din sticla in pahar, trebuie ca distanta dintre acestea sa fie cat mai mica, fara insa a sprijini gatul sticlei de buza paharului, pentru ca vinul sa curga in mod lin, placut. Pentru a ev