Scăderea TVA la pâine de la 24% la 9% nu va duce, poate, la diminuarea preţului, dar va micşora evaziunea ficală cu 15-20%, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Nu văd scăderea TVA la produsele alimentare de bază ca pe o măsură socială, aşa cum au încercat alţii s-o prezinte, care să aibă ca scop reducerea preţului la pâine. Acesta este aspectul şi implicaţia socială. Chiar dacă nu se va reduce preţul la pâine, probabil că va stagna pentru o anumită perioadă", a spus Constantin.
El a adăugat că efectul vizat de autorităţi prin scăderea TVA este combaterea evaziunii fiscale.
"Avem datoria, ca Uniune Social Liberală, să încercăm la sfârşitul acestui an, atunci când permite şi bugetul, când permite situaţia economică, să venim măcar cu un singur domeniu, şi mă refer la pâine. Aici am identificat eu că este cea mai mare evaziune fiscală. Am început deja să facem analiza şi perspectiva este deja ca în luna iulie, când vor veni delegaţiile FMI, ai CE şi Băncii Mondiale, să prezentăm toate datele, astfel încât să asigurăm fondul, dacă de asta e nevoie, că vom avea venituri suplimentare la buget prin reducerea evaziunii fiscale", a spus ministrul.
El a adăugat că atunci când TVA era de 19%, înainte de majorarea la 24%, în iulie 2010, evaziunea acoperea 50% din sectorul panificaţiei.
"În momentul în care TVA a crescut la 24%, evaziunea a ajuns la 71%. Aşa cum arată simulările credem că putem să reducem evaziunea între 15 şi 20% într-un anumit timp dacă vom scădea TVA la 9%", a mai spus Constantin.
Şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, a declarat săptămâna trecută că reducerea TVA pentru anumite sectoare sau produse nu are efecte benefice pentru consumatori, întrucât duce adeseori la evaziune, iar FMI nu încurajează, ca principiu, cotele diferenţiate de TVA
Premier