Studiile clinice au demonstrat în repetate rânduri că vinul roşu şi ciocolata, în special cea neagră, ţin la distanţă bolile cardiovasculare. Medicul cardiolog Steffen Desch, de la Centrul de Cardiologie, din cadrul Universităţii Leipzig din Germania, contrazice tot ceea ce oamenii de ştiinţă au constatat în laboratoare.
Expertul este de părere că nu există nicio dovadă concludentă în ceea ce priveşte faptul că aceste alimente ar proteja organismul de afecţiunile cardiace, notează Daily Mail.
Deşi studiile au arătat că două-trei pătrăţele de ciocolată neagră mâncate zilnic previne apariţia hipertensiunii arteriale şi reduce inflamaţiile din organism, dr. Desch este precaut în ceea ce priveşte aceste dovezi. „În ciuda tuturor studiilor, niciun medic nu recomandă pacienţilor lui să ia preventiv ciocolată sau să îşi menţină tensiunea arterială în parametri normali mâncând acest aliment. Nu există dovezi clare şi nici explicaţii plauzibile care să ateste beneficiile ciocolatei în privinţa bolilor de inimă”, a punctat medicul. În plus, acesta a mai precizat că numărul de kilocalorii pe care ciocolata îl conţine este unul destul de ridicat pentru a oferi protecţie corpului împotriva afecţiunilor cardiovasculare.
În ceea ce priveşte beneficiile vinului, un grup de specialişti de la Centrul Medical din cadrul Universităţii Eramus, din Rotterdam, au constatat că doza zilnică recomandată de vin roşu, respectiv 150 de mililitri, conţine o cantitate foarte mică de resveratrol, antioxidant recunoscut pentru beneficiile sale asupra funcţiei cardiace. Astfel, pentru ca vinul să asigure organismului efectele benefice ar trebui să bem în cantităţi ridicate, dar acest lucru este contraindicat, deoarece alcoolul băut în exces duce la apariţia bolilor de inimă.
Studiile clinice au demonstrat în repetate rânduri că vinul roşu şi ciocolata, în special cea nea