Cercetatorii britanici au descoperit ca dietele alimentare care se bazeaza pe consumul redus de carbohidrati pot provoca pierderi de memorie. Eliminarea consumului unor anumite produse alimentare, precum pastele fainoase sau cartofii, pot "infometa" creierul atat de mult incat acesta sa nu mai functioneze cum trebuie, potrivit unui studiu publicat de The Telegraf.
Studiul, efectuat pe un numar de 19 femei, cu varste cuprinse intre 22 si 55 de ani, arata ca persoanele care urmeaza astfel de diete bazate pe consumul scazut de carbohidrati sufera pierderi de memorie, la numai o saptamana de la inceperea regimului.
Carbohidratii sau glucidele reprezinta o categorie foarte importanta de nutrienti, utilizati in organism in principal pentru rolul lor energetic. 1 gram de carbohidrati genereaza 4 kilocalorii. Ei reprezinta principala sursa de energie pentru corpul uman, fiind rapid disponibili si putand fi depozitati la nivel muscular sub forma de glicogen. Principalul secret consta in a alege exact carbohidratii potriviti, precum si cantitatea necesara.
Carbohidratii simpli se gasesc in miere, dulciurile rafinate si bauturi racoritoare , fiind rapid digerati si utilizabili imediat pentru energie. Acesti carbohidrati ridica rapid nivelul glicemiei (glucoza din sange). Inaintea unui antrenament cardio intens, utilizarea carbohidratilor simpli este o idee buna.
Carbohidratii complecsi necesita un timp mai lung pentru a fi digerati si se gasesc in alimente precum cereale integrale, legume si fructe. Digestia si absorbtia lor se produce mai lent decat in cazul carbohidratilor simpli, ceea ce nu produce un raspuns insulinic atat de rapid. Carbohidratii complecsi sunt desfacuti pana la forma de monozaharide pentru a putea fi utilizati de catre celule. Retineti ca alimentele bogate in carbohidrati complecsi sunt cea mai buna alegere deoa