Sub formă de tabletă, baton, praline sau îngheţată, ciocolata este preferata majorităţii dintre noi, atunci cand avem poftă de ceva dulce. În spatele acestei delicatese se ascunde însă o lume pe care puţini dintre noi o stiu: exploatarea minorilor, sclavie şi abuzuri greu de imaginat. Totul, pentru ca cel mai dorit desert din lume să ajungă pe mesele fiecăruia dintre noi.
Deşi pare de greu de crezut, ciocolata de care ne bucurăm aproape zilnic este obţinută prin munca asiduă a mii de copii minori folosiţi pe post de scalvi şi forţaţi să muncească pe plantaţiile de cacao.
Aproximativ 100.000 de mii de copii muncesc în fiecare an pe plantaţiile de cacao din întreaga lume, în condiţii greu de imaginat. Aceştia, cu vâsta de până în 13 ani, lucrează pe câmp de dimineaţa până seara. Cei mai mulţi dintre ei sunt racolaţi de pe stradă cu promisiunea unei vieţi mai bune, dar existi şi copii vânduţi de familiile lor, pentru a fi exploataţi în numele ciocolatei.
Până în anul 2008, peste două milioane de copii africani au fost explotaţi pe câmpurile de cacao din Ghana şi Coasta de Fildeş.
Aproximativ 75% din producţia mondială de cacao provine din Africa de Vest, în special de pe Coasta de Fildes şi Mali. De aici, ea este exportată către ţări din întreaga lume.
Deşi tehnologia a avansat enorm în ultimii 20 de ani, recoltarea seminţelor de cacao nu se poate face mecanizat.
Astfel, cea mai importantă etapă din obţinerea ciocolatei este realizată de copii minori, angajaţi ca scalvi pentru recoltarea boabelor de cacao. Copiii sunt racolaţi de angajatori şi sunt puşi să muncească pentru suma de 1,5 dolari pe zi. De cele mai multe ori, ei ajung să muncească fără bani, doar pentru a primi o bucată de pâine şi o cană cu apă. Programul lor de muncă este de 12 ore, într-o căldură greu de suportat. Copii sunt trataţi ca nişte animale, pentru a str