O parte importanta din foie gras-ul servit in magazinele din Franta provine din Romania, un lucru foarte putin cunoscut, chiar si de catre impatimitii acestei delicatese.
Pentru a familiariza detaliile despre productia si distributia foie gras-ului, Asociatia Foie Gras du Perigord a lansat "Drumul foie gras-ului" (Route du foie gras), un ghid al producatorilor, artisanilor, fermierilor si restaurantelor care servesc foie gras de calitate.
"In felul acesta, turistii vor putea sa mearga, cu incredere, la cele mai bune restaurante, pe baza acestui ghid, ce va fi disponibil gratuit in birourile de turism, incepand cu saptamana viitoare", a declarat Xavier Gombert, din cadrul asociatiei, citat de Sud Ouest.
Fanii delicatesei au "fetisuri"
Potrivit spuselor sale, fanii acestei delicatese au anumite "fetisuri". "Unii prefera sa viziteze o ferma, altii o fabrica unde se produc conservele. Gratie acestei carti, fiecare va gasi ce doreste: va putea vedea gastele, va putea gusta produsele si invata cum se pregatesc", a adaugat Gombert.
Pentru producatori, acest ghid va aduce o crestere a veniturilor, din turism. "Vizitatorii vor putea sa vada singuri ca cele 3.500 de gaste pe care le am sunt crescute in mod traditional, in aer liber, hranite cu grane", a spus Lucien Greuez, un producator de la ferma Puygauthier de Marsaneix.
Pentru "Route du foie gras" guvernul a acordat un buget de 100.000 de euro.
Intre 11 si 14 iulie, "Route du foie gras" se va opri in zona Bergerac, iar pe 7 august, la Salignac-Eyvigues.
Incepand de anul viitor, vor fi implicati si hotelierii, care vor oferi weekend-uri speciale, dedicate acestui fel de mancare.
O parte importanta din foie gras-ul servit in magazinele din Franta provine din Romania, un lucru foarte putin cunoscut, chiar si de cat