Cercetătorii de la Universitatea din New York au descoperit că tonul roşu conţine urme de materiale radioactive, provenind cel mai probabil de la centrala din Fukushima (Japonia), situată la 9.600 de km distanţă, scrie Daily Mail.
Este pentru prima dată când un substanţele periculoase rămân atât de mult timp în corpul unui peşte migrator, ele fiind de obicei metabolizate, spun specialiştii.
Nivelul de radiaţii din corpul peştilor este de zece ori mai mare decât cel măsurat în anii trecuţi, dar este încă sub limitele pericolului pentru om, astfel că tonul roşu poate fi consumat fără probleme, scrie Daily Mail.
Până acum, se descoperiseră peşti radioactivi numai în apele din apropierea Japoniei, acum fiind pentru prima dată când urme de substanţe periculoase sunt găsite în corpul unor peşti atât de mari şi aflaţi la o distanţă atât de mare de Ţara Soarelui Răsare.
Cum au devenit peştii radioactivi
Cercetătorii americani au prins peştii radioactivi anul trecut, în San Diego, la cinci luni după dezastrul de la Fukushima, şi au descoperit că nivelurile de cesiu-134 şi cesiu-137 sunt mult mai mari decât se aşteptau.
Ei au analizat şi alţi peşti care nu migrează şi nu au găsit în corpul lor urme radioactive. „Rezultatul este fără echivoc, Fukushima e sursa radioactivităţii”, spun specialiştii. Ei au explicat că tonul roşu a devenit radioactiv după ce a înotat în apele contaminate şi s-a hrănit cu krill şi calmari radioactivi. „Pacificul este un ocean foarte mare, e uimitor că peştii încă mai prezentau urme de radioactivitate”, spun cercetătorii.
Specialiştii vor să repete experimentul în această vară, pe un număr mai mare de toni, pentru a vedea dacă aceştia mai prezintă şi acum urme de radioactivitate.
Tonul roşu este preţuit în special în Japonia, unde se mănâncă 80% din tot tonul din Pacific şi Atlantic şi unde o feli