Zi rezervată, în tradiţia românească, sacrificării porcului de Căciun, Ignatul - care este în fiecare an pe 20 decembrie - nu mai este însă ce era odată.
În satele Braşovului - şi nu numai – cu greu mai găseşti vreun gospodar care să-şi taie grăsunul în ziua sorocită după datină. ”S-a pierdut aproape de tot obiceiul, nu se ma i taie porcul la Ignat, cum făceau bătrânii, se taie până la Ignat, pe aici cam toată lumea l-a tăiat deja, încă de la începutul săptămânii”, spune Florin Bălăşcuţă, sătean din Prejmer, una dintre cele mai înstărite comune braşovene.
Bălăşcuţă, fost maistru la "Tractorul" şi disponibilizat prin '95 de la uzină, este vestit în toată zona pentru priceperea sa de măcelar-mezelar, aşa că subiectul îi este la îndemână. A scăpat de grija porcului încă de acum trei zile, mai puţin de a unui grăsun, al ginerelui, pe care îl are în gospodărie încă din primăvară. Pe ăsta îl va sacrifica chiar de Ignat.
În timp ce îşi verifică ustensilele, ascuţite brici, Bălăşcuţă îşi spune of-ul lăudându-şi totodată şi îndemânarea.”Adică eu i-l tai, că el nu le prea are cu astea, îl tai, îl tranşez şi i-l pun după aia în maşină, să-l ducă acasă la Braşov, să-l prepare nevastă-sa cum vrea ea”, spune fostul maistru de la "Tractorul", acum pensionar.
Până la preparare însă e cale lungă, pentru că astăzi porcul se taie doar cu aviz. "Deh, ne-o cere Doamna UE", spune Florin Bălăşcuţă, lămurind astfel venirea veterinarului la el în gospodărie. ”Porcul trebuie asomat întâi, altfel cică nu eşti european”, zice gazda, în timp ce împingespre locul pregătit pentru sacrificare animalul care guiţă asurzitor. E momentul în care veterinarul îşi intră în rol. Cu un aparat special în mână, numit pompos pistol de asomat, doctorul isprăveşte totul în mai puţin de un minut.
Sincronizare perfectă, ca la înot. Pentru că, în acelaşi moment în cur