În ultimii ani, România a fost împânzită de numeroase magazine pe rafturile cărora sunt expuse spre vânzare produse şi de două ori mai scumpe decât cele convenţionale. Este vorba despre produsele certificate bio. Pâine, peşte, lapte ori legume, toate sunt prezentate de comercianţi ca alimente mult mai sănătoase decât cele obişnuite şi care fac adevărate minuni pentru cei care îşi permit să le consume.
Produsele organice sau bio, aşa cum sunt cunoscute, sunt făcute cu ajutorul materiei prime care nu a fost tratată. Mai exact, spune medicul nutriţionist Simona Tivadar, produsele organice sunt obţinute fără a se adăuga la creşterea lor pesticide, insecticide sau orice fel de hormon, care ar putea să conducă la o suplimentare a creşterii acestora.
Cât de bio sunt produsele bio?
Medicul spune că în România reglementările legale în domeniul produselor organice „sunt destul de vagi“, iar un produs finit bio ar trebui să conţină, potrivit legislaţiei actuale, minim 95% materie primă naturală, dar că există posibilitate ca un produs să fie catalogat organic chiar dacă conţine minim 50% ingrediente de acest tip.
„Spre exemplu, un peşte care este hrănit cu mâncare bio nu ştiu cât poate fi numit bio. E simplu, deşi peştele este hrănit cu porumb bio, acesta nu consumă hrana lui naturală“, precizează medicul nutriţionist.
În ceea ce priveşte avantajele aduse de consumul produselor organice, Tivadar spune că aceste alimente sunt mai sănătoase în comparaţie cu cele pe care românii le găsesc pe rafturile supermarketurilor sau pe tarabele pieţelor. Motivul este unul cât se poate de simplu: sunt obţinute fără tratamente care ar putea afecta sănătatea consumatorului.
De ce sunt mai scumpe produsele bio?
Nu există o barieră în ceea ce priveşte paleta produselor organice, iar medicul nutriţionist spune că orice produs care respectă cele câteva pri