Cancerul de intestin gros este al treilea ca frecvenţă atât la bărbaţi, cât şi la femei, reprezentând 13% din totalul cazurilor de cancer. Asta înseamnă că anual, în lume mor 700.000 de oameni din această cauză.
Cu toate acestea, cauzele exacte ale apariţiei cancerului intestinului gros, cunoscut şi sub denumirea de cancer colorectal, sunt încă necunoscute. Doar 20% dintre cazuri apar la persoane cu o istorie medicală familială de cancer colorectal sau polipi pozitivă, iar restul de aproximativ 80% dintre cazuri sunt sporadice şi apar la persoane fără riscuri aparente.
Studiile au demonstrat că un cumul de factori genetici şi legaţi de mediul înconjurător poate contribui la apariţia acestei boli.
Factori de risc ai cancerului intestinului gros
Cele mai expuse riscului de îmbolnăvire sunt persoanele care au în familie antecedente de cancer ale intestinului gros sau rectului, în special dacă o rudă de gradul 1 a suferit de cancer înainte de 45 de ani. Aceste persoane ar trebui să se monitorizeze în vederea depistării precoce a oricărei modificări la nivelul intestinului. Factorii ereditari s-au dovedit importanţi în peste 20% din cazuri, istoricul medical pozitiv pentru polipi creşte riscul la 50%.
Factorii genetici cuprind o serie de sindroame genetice familiale, cum ar fi : polipoza adenomatoasă familială, cancerul non-polipozic ereditar, sindroamele Lynch I si II.
„Riscul de cancer colo-rectal creşte odată cu vârsta, de aceea în multe ţări se implementează deja programe de screening de cancer colo-rectal care constau în investigarea populaţiei normale, sănătoase începând de la vârsta de 50 ani sau mai devreme, în funcţie de factorii de risc", a declarat Cosmina Vlăduţ, medic specialist gastroenterologie şi endoscopie la Delta Hospital.
În prezent, se efectuează cercetări cu scopul de a determina efectele alimentaţiei asupra ri