Producătorii de carne de miel spun că, în acest an, mielul de Paşte ar putea deveni aliment de lux. Nu vor să dea kilogramul mai jos de 25 de lei. Asta în cazul în care se hotărăsc să-şi aducă producţia în pieţe… pentru că se dă mai bine la export
Cum sărbătoarea Paştelui este mai devreme în acest an, producătorii spun că mielul va fi prea mic pentru gusturile tradiţionale şi, în plus, va fi şi scump. Unii nici măcar nu se gândesc să-l aducă la vânzare în pieţele braşovene. La export este „cotat” mai bine kilogramul de miel, mai înspre toamnă, când va ajunge până pe la 25-30 de kg. Tradiţia mielului însă s-ar putea păstra. Comercianţii de carne de miel se gândesc să aducă produsul din import pentru a acoperi cererea.
Mieii scoşi la vânzare în acest an abia dacă vor depăşi 7-8 kg
Oile ciobanilor din Braşov şi Mărginimea Sibiului au început să fete pe la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lui februarie. Cum Paştele se sărbătoreşte în aproximativ o lună, prea mult nu vor lua în greutate, aşa încât mieii abia dacă vor depăşi 7-8 kg. Producătorii spun că vor aduce totuşi, câţiva şi în pieţele din Braşov, începând cu sfârşitul lui martie. Un kilogram de carne însă va costa de la 25 de lei în sus. Faţă de anul trecut, când un kilogram de miel se vindea cu preţuri cuprinse între 18 şi 20 de lei, în acest an poate drobul va mai fi pe masă, dar friptura de miel va fi doar pentru cei cu protofelul gras. „Vor fi mici mieii, însă voi aduce, ca şi anul trecut, 5-600 de bucăţi. Însă fără 20 de lei nici nu cred că va merge kilogramul la angro. La piaţă va fi de 25 de lei. Este criză, oamenii poate nu vor avea bani, dar trebuie să ne scoatem şi noi munca noastră”, explică Alexandru Elei, producător din Homorod. Acesta a subliniat că, pentru producători, este mult mai rentabil să crească mielul peste 25 de kg şi să-l dea la export, unde primesc în jur