CE BEM, CE MÎNCĂM ● Conţine o cantitate mare de sare
Pentru a obţine consistenţa dorită, producătorul a folosit substanţe de îngroşare şi amidon, care pot afecta sistemul gastrointestinal al consumatorilor.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Conţine o cantitate mare de sare
Pentru a obţine consistenţa dorită, producătorul a folosit substanţe de îngroşare şi amidon, care pot afecta sistemul gastrointestinal al consumatorilor.
Sosul dulce Spring pentru pizza are în compoziţie, pe lîngă apă şi sos de tomate, şi şase aditivi alimentari. Ingredientele enumerate pe etichetă sînt: "Apă, pastă de tomate, sirop de glucoză-fructoză, zahăr, amidon din porumb, sare iodată, acidifiant: acid citric E 330, antioxidant: acid ascorbic E 300, stabilizatori: gumă guar E 412, gumă xanthan E 415, conservanţi: benzoat de sodiu E 211, sorbat de potasiu E 202, legume deshidratate, plante aromatice, condimente naturale, arome naturale şi identic naturale (n.r. – artificiale).
ANALIZĂ. Produsul este un sos cu profil nutriţional dezechilibrat, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Acesta are un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat (zahăr, sirop de glucoză-fructoză), dar şi glucide cu absorbţie lentă (amidon din porumb). Acestea forţează pancreasul endocrin să producă mai multă insulină, îmbolnăvindu-l în timp. Sosul conţine şi o serie de aditivi alimentari cu rol de conservanţi, subsanţele de îngroşare, antioxidanţi, acidifianţi. Conservantul E211 este unul dintre cele mai periculoase E-uri. Teste realizate anul trecut au demonstrat că acesta poate produce mutaţii ale AND-ului. Gumele folosite pentru obţinerea consistenţei sosului – E 412 şi E 415, pot interfera cu absorbţia vitaminelor şi a mineralelor, împiedicînd organismul să le utilizeze. Sosul conţine pe lîngă cantităţi mari de zahăr şi o cantitate apreciabilă de