Ouăle dăunează sănătăţii inimii, fructele nu îngraşă, margarina este un aliment cancerigen- acestea sunt doar câteva dintre miturile asociate cu o dietă sănătoasă pe care este bine să le clarificăm pentru a face alegeri alimentare corecte.
Din ce în ce mai multe persoane sunt interesate să afle ce înseamnă o alimentaţie echilibrată şi diversificată pentru a avea o stare de sănătate foarte bună. Medicii recomandă ca aceste persoane să se informeze din cărţi despre nutriţie şi să consulte nutriţionişti, deoarece există multe mituri despre alimentaţia sănătoasă. Doctorul Ciprian Constantin, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, a clarificat pentru cititorii Românei libere câteva dintre cele mai răspândite mituri despre alimentaţia sănătoasă.
Mit: Zi de zi trebuie să consumăm minimum doi litri de apă
Realitate: Necesarul zilnic de apă diferă în funcţie de vârsta, greutatea corporală şi stilul de viaţă al fiecărei persoane, precum şi de temperatura din mediul ambient. Un calcul simplu spune că este necesar 1 ml apă pe kcal de energie consumată, formulă valabilă pentru adulţii în repaus. Dar hidratarea se face nu doar prin apă, ci şi prin alimente bogate în apă, de la fructe şi legume până la supe şi ceaiuri. Astfel recomandarea de consum al apei trebuie atent nuanţată.
Mit: Dieta vegetariană este ideală pentru cei care vor să urmeze un stil de viaţă sănătos
Realitate: O dietă lipsită de produse lactate şi de carne poate avea, pe termen lung, consecinţe negative asupra organismului. Calciul, fierul, grupul vitaminelor B şi vitamina D, dar şi o mulţime de minerale sunt necesare organismului pentru o bună funcţionare şi dacă, în cazul vegetarienilor, acestea nu sunt compensate cu ajutorul suplimentelor alimentare daunele asupra sănătăţii pot fi ireparabile.
Dieta vegetariană strictă este contraindicată chiar în anumite