Producătorii de pâine nu garantează reducerea preţului acestui produs dacă va scădea TVA la 9%, ci doar anunţă că acest preţ la raft depinde de cel al materiilor prime, al utilităţilor, dar şi de alţi factori
Guvernul discută despre diminuarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) la pâine, de la 24%, cât este acum, la 9%. Deşi măsura ar fi deosebită pentru întregul lanţ de producţie şi de distribuţie a pâinii, preţul plătit de consumatorul final nu se ştie dacă va scădea. Rămâne la latitudinea comerciantului dacă ia o astfel de decizie. Însă, pentru producătorii de pâine corecţi, care declară activitatea reală şi plătesc dările la stat, reducerea TVA la 9% ar fi „gura de oxigen“ de care are nevoie această industrie. GdS a stat de vorbă cu un producător important de pâine din Oltenia şi cu un specialist în consultanţă fiscală, pe tema efectelor ce pot apărea atât pentru omul de rând, cât şi pentru producători şi pentru stat, dacă s-ar reduce TVA la cota promisă de guvern.
Producătorii jubilează
„Aşteptăm de mai bine de doi ani implementarea unei astfel de măsuri în România, sperând ca toţi ceilalţi mari producători din industria de morărit şi panificaţie la o diminuare a evaziunii fiscale, care a atins cote alarmante. Suntem afectaţi direct de firmele care lucrează la negru, pentru că o companie ca Pan Group, care îşi plăteşte toate taxele şi impozitele la stat, care comercializează totul cu factură, nu va putea vinde niciodată la preţurile la care vând firmele ce practică evaziunea“, a declarat pentru GdS Florin Busuioc, director de marketing al Pan Group.
Producătorii spun că ar putea scădea preţul, dar... depinde
Producătorii de pâine îşi fac tot felul de calcule. Este evident că ar fi ajutaţi de o diminuare a TVA, dar de anul acesta, odată cu liberalizarea preţurilor la energie, companiile plătesc mai mulţi bani şi