Nu plătim doar consumaţia, ci şi serviciul. Suntem mai atenţi cu chelnerii decât europenii, nu doar pentru că ne simţim bine, ci pentru că ştim că aceştia sunt prost
Nu plătim doar consumaţia, ci şi serviciul. Suntem mai atenţi cu chelnerii decât europenii, nu doar pentru că ne simţim bine, ci pentru că ştim că aceştia sunt prost plătiţi
Ieşirea la restaurant a încetat să mai fie "o ocazie" şi a devenit obişnuinţă. Alegem mâncăruri tradiţionale româneşti, la preţuri comparabile cu alte state din Europa
Un român plăteşte, în medie, 8 euro pe masa la restaurant, echivalentul a 28 de lei. El lasă un bacşiş de peste 10% din nota de plată, mai mult decât în restul ţărilor europene, potrivit informaţiilor furnizate de Cătălin Mahu, proprietarul "La Mama" - lanţul de restaurante cu cele mai mari venituri din România. Preţurile practicate în aceste locaţii se situează la media pieţei.
"Nota de plată pentru două persoane la un prânz se situează la 15 euro (n.red. - 53 de lei)", ne-a declarat Mahu. Iar românii sunt generoşi în privinţa bacşişului. "Spre deosebire de alte ţări europene, lasă întotdeauna <> , uneori chiar mai mari de 10%", a mai explicat şeful "La Mama".
Cum lanţul de restaurante cu mâncare românească s-a dezvoltat până acum doar în Bucureşti, cele două trăsături ale românului care merge la restaurant ar putea fi uşor diferite în restul ţării.
"Am lucrat şi în provincie, iar din experienţa mea doar bucureştenii lasă bacşişuri bune", explică Sergiu Nedelea, directorul general al restaurantelor "Casa Iancului".
Şi în aceste locaţii, o masă de prânz (fără a include băuturile) costă în jur de 50 de lei, iar cina cu vin inclus trece de 100 de lei pentru două persoane."Românii au făcut o obişnuinţă din a merge la restaurant, nu o fac doar la ocazii speciale. În general sunt fideli restaurantului în care s-au simţit bine