Persoanele stresate sau cele care fumează şi consumă alcool ori cafea au cele mai mari riscuri. Odată cu venirea primăverii, se intensifică o serie de afecţiuni. Schimbarea alimentaţiei din această perioadă este vinovată de creşterea numărului cazurilor de gastrită. În această perioadă a anului, sunt din ce în ce mai des întâlnite durerile şi arsurile la nivelul stomacului, lipsa apetitului, digestia dificilă, balonările, stările de greaţă şi ameţelile, chiar vărsăturile. Toate acestea sunt simptome specifice gastritei.
Alina Popescu, medic specialist gastroenterolog la Clinica Proctoline din Capitală explică de ce apare mai frecvent gastrita primăvara. „Deşi nu se poate aprecia cu exactitate cu cât creşte numărul cazurilor, un lucru este cert: gastrita este o afecţiune de sezon. Şi aceasta deoarece în acest anotimp consumăm mai multe fructe şi legume, care cresc aciditatea gastrică. Şi astfel o serie de persoane suferă de sindrom dispeptic (balonări, dureri abdominale)”, explică medicul.
Alimentele iritante, una dintre cauze
În afară de alimentele iritante (condimente, produse cu aditivi alimentari), pentru apariţia inflamaţiei mucoasei stomacului sunt responsabili şi o serie de alţi factori. Printre aceştia se numără medicamentele de tipul antiinflamatoarelor şi infecţia cu bacteria Helicobacter pylori.
Aceasta din urmă afectează peste 75 la sută din populaţia globului. Ceea ce trebuie ştiut este că Helicobacter pylori este principala cauză pentru apariţia cancerului de stomac. Îngrijorător este faptul că, în 70 la sută din cazuri, prezenţa bacteriei este asimptomatică.
Jumătate din persoanele de 60 de ani, afectate
Persoanele cele mai predispuse să sufere de gastrită sunt cele care au o alimentaţie dezechilibrată (care mănâncă o dată pe zi, de exemplu), cele care fumează, cons