Crudităţile proaspete, cu pigment închis la culoare, bogate în vitamine, în fibre şi în diverse proteine menţin sănătatea ficatului
În opinia specialiştilor, ficatul este laboratorul organismului uman, îndeplinind peste 500 de funcţii. Ficatul are rolul de filtru şi de purificator al corpului, stocheză vitaminele şi mineralele, filtrează toxinele din sânge, controlează nivelul colesterolului, elimină excesul de hormoni, ajută la coagularea sângelui şi are un rol important în imunitate, pentru a enumera doar câteva dintre funcţiile sale cele mai importante. .
Legumele şi fructele proaspete, dar şi anumite plante medicinale sunt o alternativă de sezon, care oferă ficatului un spor de vitamine, de minerale şi de enzime. Când acest organ vital nu funcţionează normal, starea de sănătate a întregului organism este precară. „Atunci, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, survin efectele nedorite: lipsă de energie, dureri de cap, depresii, constipaţie, hipertensiune, kilograme în plus, oboseală cronică, dorinţă de a consuma în exces anumite alimente şi exemplele ar putea continua. Dieta bogată în fibre şi preparatele pe bază de crudităţi proaspete sunt esenţiale pentru detoxifierea ficatului".
Program de detoxifiere
Comparativ cu alte organe vitale, ficatul are o calitate specială; când este bolnav sau rănit, celulele lui distruse se pot reface. Pentru a-l menţine sănătos, dieta trebuie să urmărească şi un program de detoxifiere a acestuia prin care să se elimine orice tip de toxine din mâncare: îndulcitori, arome artificiale, conservanţi sau coloranţi.
Alimente protectoare pentru ficat
Morcovii, sfecla roşie şi mango contribuie, în mod semnificativ, la detoxifierea organismului şi sunt, în acelaşi timp, protectoare hepatice datorită nutrienţilor conţinuţi: alfa şi beta-carotenii, vitamina C