Începutul lunii octombrie este perioada ideală pentru a pune la murat gogonelele. Gustul sărat şi chiar uşor picant al gogonelelor murate este ideal alături de fripturi grase din carne de porc sau mâncăruri de cartofi ori fasole.
Mai jos, puteţi regăsi trei reţete simple de GOGONELE MURATE.
REŢETĂ GOGONELE MURATE – varianta 1
Ingredinte:
● 2,5 kilograme gogonele,
● 2 morcovi,
● 1 mână flori de conopidă,
● 4 linguri de sare grunjoasă,
● 1 tulpină hrean,
● 1/2 tulpină mărar uscat,
● frunze de ţelină,
● 4 foi de dafin,
● 8 căţei de usturoi,
● 1 lingură boabe de piper,
● 1 lingură boabe de muştar.
Mod de preparare:
Borcanele în care urmează să fie puse gogonelele murate trebuie sterilizate. Apoi, se spală bine gogonelele şi se aruncă cele lovite sau care sunt stricate, deoarece există riscul ca întregul borcan de gogonele murate să se strice odată ce au fost lăsate la murat. Se curăţă morcovii şi usturoiul, se taie morcovii rondele, se curăţă hreanul şi se taie în patru pe lungime.
Între timp, se pun 3 litri de apă şi 4 linguri de sare pe foc. Apa se ia de pe foc atunci când a dat în clocot şi se lasă deoparte.
Se aşază pe fundul borcanului un strat de tulpini de mărar rupte, împreună cu frunze de ţelină. Apoi, se aşează gogonele intercalate cu flori de conopidă şi rondele de morcovi. Se toarnă boabele de muştar şi cele de piper printre gogonele, se adaugă frunzele de dafin şi restul de tulpini de mărar şi ţelină. La final, se toarnă saramura fierbinte peste gogonele. Borcanele în care au fost puse gogonelele la murat se sigilează bine cu un capac sau cu o folie de celofan. Gogonelele murate pentru iarnă se depozitează într-un loc întunecos şi răcoros.
Sursă: Ceva bun
GOGONELE MURATE – varianta 2
Ingrediente:
● 1 kilogram de gogonele,