Rolul unei cure de slăbire este acela de a nu produce dezechilibre metabolice odată cu pierderea în greutate, precizează nutriţioniştii
Regimurile draconice slăbesc organismul fizic şi psihic, iar o dietă recomandată de un medic specialist trebuie urmată cu rigurozitate, deoarece, odată abandonată, există riscul îngrăşării. Nutriţioniştii precizează că rolul unui regim de slăbire este acela de a nu produce dezechilibre metabolice odată cu pierderea în greutate.
Cu toate acestea, medicii susţin că există câteva reguli care sporesc eficienţa unei diete şi ajută metabolismul să-şi menţină activitatea în limite normale.
• 1 Pentru că senzaţia de oboseală şi toropeală este des întâlnită în rândul persoanelor care ţin regim, medicii nutriţionişti recomandă micul dejun. Potrivit specialiştilor recomandă ca masa de dimineaţă să fie una bogată în cereale integrale, fructe uscate, pâine integrală, iaurt şi sucuri naturale din fructe sau legume, stoarse pe loc.
•2 Proteinele şi glucidele nu trebuie excluse din regim. Acestea trebuie să fie de înaltă calitate, deoarece menţin o concentraţie constantă de glucoză în sânge, ce are rolul de a ţine sub control secreţia de insulină, împiedicând formarea depozitelor de grăsime. Mazărea, cartofii, fasolea şi porumbul sunt cele mai sănătoase surse de glucide, în timp ce laptele, soia, peştele, ciupercile şi carnea de pui slabă sunt surse proteice de înaltă calitate.
•3 Medicii nutriţionişti recomandă să alegem alimentele cu cel mai mic indice caloric. Astfel, strugurii şi morcovii au 40 de kilocalorii la suta de grame, în timp ce castraveţii, roşiile şi sparanghelul nu depăşesc 15 kilocalorii la suta de grame. Nutriţioniştii atrag atenţia în privinţa produselor lactate. "Caşcavalul are un conţinut caloric destul de ridicat. Astfel că 100 de grame de caşcaval poate avea între 350 şi 405 kilocalorii. @N_