Un studiu derulat recent de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) arată că cele mai multe dintre pateurile de ficat comercializate pe piaţa românească au în compoziţia lor E-uri. Specialiştii atrag atenţia că, dacă sunt consumate în exces, produsele respective pot avea efecte negative asupra sănătăţii.
Concret, reprezentanţii ANPC au inclus într-o cercetare derulată în perioada iulie – august 46 de tipuri de pate, achiziţionate în mod aleatoriu şi anonim de către aceştia, direct din rafturile supermarketurilor. După ce au analizat etichetele produselor, care provin de la diverşi producători şi distribuitori din piaţă, specialiştii ANPC au arătat că din punct de vedere al numărului de E-uri, doar 6,52% nu au niciun E, 19,56% au un conţinut de 2 E-uri, 13,04% conţin 6 E-uri şi 8,69% conţin 9 E-uri.
”Numericul de E-uri variază între 0 şi 10“, se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii de Protecţia Consumatorilor.
MARII PRODUCĂTORI, LUAŢI LA PURICAT DE ANPC
Printre principalii producători analizaţi în cadrul studiului s-au numărat S.C. Scandia Food S.R.L., Tulip Food Company, S.C. Mega Image S.R.L., Hame România S.R.L., S.C. Glina S.A., S.C. Producţie Ardealul S.R.L. Spre exemplu, pateul de porc de la Hame conţine 10 E-uri. Tot 10 E-uri conţine şi pateul marca TiP, produs de hipermaketul Real. Potrivit unui tabel publicat de ANPC, aditivii din produsele menţionate sunt polifosfaţi, caragenan, nitrit de sodiu sau carmin. În schimb, pateul Prefera conţine şase E-uri, după cum susţin specialiştii, în aceeaşi situaţie fiind şi pateul de porc Bucegi.
Cinci E-uri se regăsesc în pateul Ardealul produs de Orkla Food Romania S.A. În cele produse de Mandy se găsesc patru E-uri, la fel şi în pateul Baroni (cel cu carne de porc şi de pasăre), produse şi distribuite de Lidl. La polul opus se a