Prof dr Carmen Dorobat Pentru a petrece sarbatorile pascale fara probleme de sanatate, medicii ii avertizeaza pe ieseni, in special pe cei cu diverse patologii digestive, sa manance cumpatat si sa nu faca abuz de alcool. Pacientii cu afectiuni digestive cronice sunt sfatuiti sa continue medicatia, iar eventualele modificari ale regimului igienodietetic sa fi luate in considerare doar dupa consultarea medicului. "Reluarea dupa post a unei alimentatii bogate in grasimi, tocaturi, prajeli si asociata consumului etanolic duce anual la prezentari multiple in serviciul de urgenta ale pacientilor cu gastrite, ulcere, criza, colici biliare sau colecistite acute, hemoragii digestive sau pancreatite. Pacientii cu afectiuni metabolice, cum ar fi diabet, trebuie sa respecte indicatiile terapeutice, in caz contrar decompensarile putand fi grave, mergand chiar pana la coma. Pacientii cu afectiuni cardiovasculare, hipertensiuni, insuficiente cardiace, cardiopatii ischemice, vor fi atenti la excesul de sare si grasimi, iar intreruperea medicatiei este contraindicata, intrucat duce la agravarea bolii. Orice durere precordiala cu durata de peste 3-5 minute indica suspiciunea unui sindrom coronarian acut, ce necesita prezentare urgenta la spital", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, medic de urgenta in cadrul Spitalului Sf. Spiridon, sectia exterioara Copou.
Conform specialistilor, carnea de miel si ouale sunt greu digerabile, de aceea ele trebuie consumate cu salate de legume. De asemenea, dupa masa, este indicata o plimbare de o jumatate de ora in aer liber. "Atentie la carnea de miel, care este o carne grea, greu digerabila. De asemenea, ouale consumate in exces ne pot face rau, ca si alcoolul. Pentru a usura munca aparatului digestiv, trebuie consumata o salata verde sau de legume si avem nevoie de plimbari in aer liber. In ceea ce priveste alcoolul, vinul este recomandat,