Te asezi la masa si hotarasti ce vei manca. Este o alegere relativ simpla, tine de starea de spirit, de sanatate, de multe alte lucruri.
Dar mai trebuie sa ne decidem si asupra bauturii, care, pana la urma, intregeste gustul mancarii, salveaza un preparat mai putin reusit, isi are rostul lui in toata economia unei mese.
Dar trebuie sa fim atenti la toate detaliile, incepand de la modul cum il punem in pahar pana la felul in care il inghitim. Grabiti fiind, de foarte multe ori uitam ca vinul trebuie baut cu solemnitate, pentru ca intr-o sticla sta inchisa, poate, istoria unui neam.
RESPECT. Daca se poate sa mancam fara sa bem vin, reciproca nu mai poate fi valabila. Nu ar mai avea aceeasi savoare, aceeasi putere ca atunci cand se afla in compania unui fel de mancare sofisticat sau nu. Pentru ca o friptura facuta pe gratar are nevoie de un vin care sa ii domoleasca forta, la fel cum pestele are nevoie de un vin care sa ii dea curaj.
Noi insine, mai gurmanzi sau mai silfici, avem nevoie de un pahar de vin, care sa ne faca sa uitam pentru o clipa ca suntem oameni obisnuiti si sa transformam o masa obisnuita intr-una regala. Si asta doar cu un pahar de vin.
PLACINTA CU SMANTANA
INGREDIENTE: un kg smantana, un plic zahar vanilinat, 6 galbenusuri (un ou pentru uns), 600 g aluat de cozonac (se intinde o foaie de grosimea unui deget pe dimensiunea tavii), 200 g zahar, stafide, 100 g faina, sare. PREPARARE: Se ia o parte din aluat si se intinde o foaie subtire care se asaza pe fundul tavii. Din aluatul ramas se impletesc franghioare subtiri, se ung cu ou si se tapeteaza peretii laterali ai tavii. Se lasa sa creasca. Separat, se amesteca galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilinat, se adauga faina, smantana si sarea. Se toarna amestecul in tava. Se unge cu ou si se presara cu stafide. Se da la foc mic.
VIN: Kagor
PUI CU CIUPE