CAIET DE RETETE / ALBA-IULIA Retete mai vechi sau mai noi, retete carora doar mana gospodinei, cu atingeri vechi in ale bucatariei, mai le stie brodi cantitatile exacte sau altele scrise frumos pe hartie in maniera unei carti de bucate de ultima ora. E Alba-Iulia in prag de decembrie. CAIET DE RETETE / ALBA-IULIA Retete mai vechi sau mai noi, retete carora doar mana gospodinei, cu atingeri vechi in ale bucatariei, mai le stie brodi cantitatile exacte sau altele scrise frumos pe hartie in maniera unei carti de bucate de ultima ora. E Alba-Iulia in prag de decembrie. Fara zapada. Doar parfum de paine coapta pe vatra, carnati de oaie, tochituri de tot felul si placinte ca la mesele-mparatesti. Putin mai incolo, boul la protap incearca sa ne convinga ca stie cel mai bine sa faca piruete. Manca-te-ar tata... Doar Tata Moatei mai sade tantosa, cu sfarcul ascuns sub o ie tesuta din retete vechi, nespuse inca... Ciorba de fasole cu afumaturaMaria Calugar, comuna Salistea Ingrediente: 500 g costita afumata sau oase de porc, 3 l apa, 200 g fasole alba, 300 g zarzavat - morcov, patrunjel, telina, ceapa - , foi de dafin, piper, patrunjel verde, sare, otet, tarhon, un ou, 250 g smantana, boia, ulei. Preparare: Se pune fasolea la fiert, iar cand incepe sa clocoteasca se adauga afumatura, zarzavatul curatat si spalat, foile de dafin si piperul. Cand e fiarta se pun tarhonul, sarea si otetul. Se face putina prajeala cu boia si nitel ulei, pentru culoare, apoi se adauga oul batut si smantana.
Cozonac cu nucaMaria Calugar, comuna Salistea Ingrediente: aluatul: un kg faina, coaja de la doua lamai, o lingurita de sare, doua pliculete cu zahar vanilinat, 3 oua, 200 g zahar, 100 ml ulei, 200 g unt, drojdie, apa, lapte; umplutura: un kg nuca macinata, 300 g zahar, esenta de rom. Preparare: Se dizolva drojdia cu putin zahar si niste faina intr-o ceasca de lapte caldut si