Vremea rea a dus la scumpirea legumelor şi zarzavaturilor. Producătorii au fost nevoiţi să cheltuie mai mult pentru a-şi încălzi serele şi din acest motiv au crescut şi preţurile la tarabă. Acest lucru îi nemulţumeşte pe cumpărătorii care trec mai rar pe la piaţă.
Producătorii recunosc că anul acesta culturile sunt întârziate cu o lună şi jumătate faţă de anul trecut, din cauza temperaturilor scăzute.
"Am pus ceapa şi ridichile. Acumau răsărit în solar. Solarul nu e încălzit, se încalzeşte de la soare. S-a făcut spanacul, dar ceapa şi ridichile nu", spune un producător.
Agricultorii spun că fără încălzire nu ar avea ce marfă să scoată la vânzare. "Avem centrală. Altfel nu iese nimic pentru că ne îngheaţă toate. Costă mult încălzirea, dar depinde de lună, de cât e de frig. Un metru cub e un milion. Deci cam două milioane pe o zi şi o noapte", spune Dan Pintea, producător.
Tocmai aceste investiţii în plus au dus la o majorare a preţurilor, care a ajuns şi la 15% în unele cazuri. Oamenii care merg la piaţă să cumpere ceapă, ridichi sau alte verdeţuri spun că legumele sunt scumpe raportat la salariile pe care le au.
În pieţele clujene, legătura de ceapă sau ridichi se vinde cu un 1 leu şi 50 de bani, o salată costă 3 lei, iar un kilogram de roşii sau castraveţi ajunge la 9 lei.