Rolul afrodisiacelor este acela de a intensifica plăcerea sexuală. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Guelph din Canada susţin că până în prezent nicio plantă "miraculoasă" nu s-a dovedit îndeajuns de puternică pentru a garanta performanţele sexuale.
Experţii au analizat zeci de studii despre efectul afrodisiacelor asupra organismului uman sau a cobailor şi au constatat că există anumite plante care pot stimula libidoul, dar performanţele sexuale nu s-au dovedit influenţate în vreun fel, informează Live Science.
Stridiile, îngheţata de vanilie, ţelina, ciocolata, icrele de somon şi afinele sunt doar câteva dintre alimentele despre care se crede că sunt afrodisiace. Experţii susţin însă că astfel de alimente nu conţin vitamine sau nutrienţi care să îmbunătăţească performanţele unui act sexual.
De exemplu, ciocolata conţine phenylethylamină şi serotonină - substanţe care acţionează asupra centrilor nervoşi responsabili cu creşterea dorinţei sexuale din creier - dar nu are efect asupra dilatării vaselor de la nivelul organelor genitale. În plus, ciocolata conţine feniletilamină, o substanţă care poate induce starea de excitaţie asemănătoare cu cea din timpul preludiului. Cu toate acestea, studiile nu au reuşit să demonstreze cum îmbunătăţeşte ciocolata viaţa sexuală.
Şofranul a fost testat doar pe şoarecii de laborator, iar rezultatele studiilor au arătat că această plantă îmbunătăţeşte erecţia, dar acest lucru nu este suficient pentru obţinerea performanţelor sexuale, sunt de părere cercetătorii.
Alcoolul are capacitatea de a dezinhiba. Cu toate acestea, nici acest afrodisiac nu este lipsit de riscuri. Studiile de specialitate au arătat că persoanele care au băut alcool înainte de a face sex s-au declarat nemulţumite de performanţele obţinute. Oamenii de ştiinţă canadieni menţionează că alcoolul diminuează erecţia şi