Drob, stufat de miel, cozonaci, ouă şi... vin roşu. Toate aceste bunătăţi tradiţionale, specifice Sărbătorilor Pascale, pot deveni un inamic de temut pentru organismul nostru dacă le consumăm în exces, avertizează medicii.
Riscul de îmbolnăvire este cu atât mai mare la persoanele care au ţinut postul religios. Dr Laurenţiu Luca, medic primar medicină generală, ne sfătuieşte să nu mâncăm cu lăcomie şi fără măsură. Altfel, vom avea dureri de stomac, balonări, vărsături, greaţă sau indigestii.
Carnea de miel, bogată în grăsimi
"Trecerea de la o alimentaţie vegetală la una bogată în grăsimi animale este supărătoare pentru stomac, ficat, vezică biliară şi pancreas. Chiar şi persoanele care nu au nici o afecţiune cunoscută pot avea de suferit dacă mănâncă o cantitate mare de alimente, într-un timp relativ scurt", spune medicul Luca. Deoarece carnea de miel este bogată în grăsimi, ea trebuie consumată cu zgârcenie de cei cu afecţiuni biliare (dischinezie, litiază). În cazul celor cu boli de ficat se recomandă prudenţă în consumul de ouă, sosuri şi maioneze, în timp ce bolnavii cu pancreatită cronică trebuie să stea departe de alcool. Unele afecţiuni, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă, se pot agrava în această perioadă din cauza tentaţiilor "dulci", a consumului de sare în exces, dar şi a băuturilor alcoolice. Alimentele "grele" pentru stomac pot fi combinate sau înlocuite cu carne de pui sau de vită, brânzeturi (nesărate şi cu puţine grăsimi), legume, salate, care uşurează digestia şi previn constipaţia. Şi fructe.
Nu vă umpleţi farfuriile!
Indiferent de ora la care mâncăm, nu trebuie să ne umplem farfuria, precizează medicul Luca. Ideal ar fi ca, lângă friptura de miel, să alăturăm şi o salată de legume, stropită cu ulei de măsline, şi să nu mâncăm mai mult de două ouă pe zi. Deoarece multe persoane sunt tentate să be