Astăzi, Gheorghe Cristea, şeful Colegiului Medicilor Veterinari Hunedoara, doctor în ştiinţe medicale veterinare şi medic primar veterinar, ne informează de unde să cumpărăm carnea, ne explică cum să deosebim carnea de cal de cea de vită şi ne dezvăluie care sunt cele mai periculoase fraude în comerţul clandestin cu carne.
- Domnule doctor, multă lume cumpără carne, ouă şi brânzeturi direct din gospodării, motivând că sunt de casă şi sănătoase. Este acest lucru benefic pentru sănătatea lor?
- Este benefic doar dacă aceste produse sunt controlate. Dacă nu, pot interveni boli grave, ceea ce nu e de dorit pentru nimeni. Nu vreau să înspăimântăm lumea, dar fără un control, cum să ai curaj să mănânci carnea de porc sau de vită, ori de oaie, cum să ai curajul să bei lapte şi aşa mai departe? Întrebări pe care ar trebui să şi le pună fiecare cetăţean.
- Unii cumpără carne, dar nu ştiu ce cumpără… Au fost cazuri, nu neapărat în Vale, când, înainte de Sfintele Paşti, unii au fost păcăliţi cu carne de câine. A fost şi recentul scandal cu carnea de cal şi alte asemenea scandaluri, mai vechi sau mai recente. Ce ar trebui să cunoască oamenii atunci când cumpără un produs din carne?
- În mod practic, determinarea speciei de la care provine carnea se face prin aprecierea compoziţiei chimice, structurii morfologice şi însuşirile cărnii proaspete, evaluate iniţial prin inspecţie, palpaţie şi miros.
Caracteristicile organoleptice ale cărnii au însă o variabilitate semnificativă în funcţie de specie, vârstă, regiune anatomică etc.
- Faceţi, vă rog, o comparaţie între carnea de cal şi cea de vită?
- De exemplu, carnea de cal are următoarele caracteristici: culoarea este roşu-brună, iar în contact cu aerul capătă reflexe albăstrui metalice, care, în timp, are tendinţa de înnegrire; mirosul cărnii este specific, are o aromă dulce