Alimentaţia modernă, care abundă în carne şi în derivate ale acesteia, poate afecta sănătatea rinichilor şi articulaţiilor. Mai ales la vârste mai înaintate ar trebui să evităm excesul de proteine, pentru că ele „scot“ calciul din oase, favorizând osteoporoza.
Pentru o persoană care face exerciţii fizice moderate, aportul zilnic optim de proteine este de 1 g/kg corp. „Proteinele vegetale, cum sunt cele din fasolea boabe, din linte sau din soia sunt valoroase, însă şi cele animale sunt necesare. În cazul adulţilor tineri, ideal ar fi ca aportul să fie de 50 la sută proteine vegetale şi 50 la sută proteine animale. După vârsta de 40 de ani, balanţa ar trebui să se încline în favoarea celor vegetale", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Afectează articulaţiile
O cantitate de proteine mai mică decât cea recomandată poate duce la tulburări de creştere şi de nutriţie (la copii), la anemie şi poate scădea rezistenţa fizică şi intelectuală, precum şi pe cea la infecţii. Însă aceste probleme sunt întâlnite de regulă în ţările subdezvoltate.
În cele dezvoltate sau în curs de dezvoltare, aportul prea mare de proteine este problema. El poate favoriza apariţia gutei, mai ales în cazul unei persoane cu predispoziţie la această boală, caracterizată de dureri puternice în articulaţii. De vină este acidul uric rezultat din metabolismul proteinelor, care se depune în articulaţii sub formă de uraţi. „Carnea, în special cea de animale tinere, precum şi organele, cum sunt ficatul, creierul sau rinichii, conţin o cantitate mare de purină, care stimulează secreţia de acid uric", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Pot intoxica rinichii
Pentru că organismul nu are capacitatea de a stoca proteinele, excesul este eliminat prin ficat şi prin rinichi. Ficatul transformă proteinele în ex