Circa 7,5 milioane de cozonaci româneşti mai scumpi cu 10% faţă de preţul de la Crăciun, miei autohtoni cu 25 lei pe kg, cele mai ieftine ouă la producători din ultimii 10 ani şi "jambonel din piept de pui" pentru cei ce ţin la siluetă vor putea fi puse pe masa de Paşte a românilor.
Românii ar putea cumpăra în târguri miei abatorizaţi la un preţ de 25-30 de lei pe kilogram, potrivit reprezentanţilor Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor de Ovine. "În prezent mielul în viu costă 11 lei pe kg. Dacă adăugaţi cheltuielile de abatorizare, va rezulta un preţ de 25-30 de lei pe kilogram. Ieri am fost într-o piaţă, Domenii, şi am văzut cartofi noi cu 20 de lei pe kg, ardei graşi cu 15 lei pe kg şi portocale cu 7 lei pe kg. Asta pentru că în România nu există o autoritate de reglementare, care să se ocupe să nu mai sară nimeni casa, iada, masa", a declarat pentru gândul Mihai Dumitriu, preşedintele Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine.
Acesta spune că în acest an crescătorii de miei au scumpit nejustificat carnea de miel faţă de anul trecut, astfel că exporturile au căzut. "Ce dacă benzina s-a scumpit? Ce legătură are iarba pe care o mănâncă mielul cu scumpirea benzinei?", spune Dumitriu.
11 milioane de mioare
Cele mai ieftine ouă de Paşte din ultimii 10 ani
Reprezentanţii crescătorilor de păsări spun că, în acest an, de Paşte preţurile pentru ouă la "poarta fabricilor" sunt cele mai mici din ultimii 10 ani. "La poarta fabricilor ouăle au un preţ de 0,22 lei bucata, faţă de 0,31 lei bucata anul trecut de Paşte. Este poate cel mai mic preţ din ultimii 10 ani, de Paşte. Motivul? Cererea şi oferta", explică simplu pentru gândul Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR). În luna cu Paştele crescătorii vând carcasa cu