Toamna oferă legume la discreţie. Motiv pentru care gospodinele încep să prepare zacuscă şi murături. Cât de sănătoase sunt acestea?
ULEI ŞI LEGUME DE CALITATE
În volumul "Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm", profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, ne asigură că zacusca este un aliment nu numai gustos, dar şi sănătos. Cu condiţia ca la prepararea ei să se folosească doar legume şi ulei de calitate. Astfel, zacusca înseamnă un aport de fibre alimentare şi de alţi nutrienţi valoroşi pentru buna funcţionare a organismului.
De asemenea, specialistul nostru mai susţine că zacusca preparată în mod tradiţional, ca pe vremea bunicii, este de departe mai gustoasă şi mai sănătoasă decât cea din comerţ.
MODUL DE PREPARARE
În primul rând, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopshi ne cere să înţelegem ce sunt cu adevărat murăturile. Întrucât, contrar a ceea ce susţin multe gospodine, conservele de legume sterilizate în oţet nu sunt murături.
Murăturile se prepară simplu: legumele şi fructele proaspete se cufundă în saramură obţinută cu sare autohtonă sau sare marină. Fermentaţia trebuie să se producă în lipsa oxigenului din aer şi de aceea legumele şi fructele trebuie să fie bine acoperite de saramură. Indicat este ca fermentaţia să aibă loc fie în butoaie de stejar, fie în borcane de sticlă. În nici un caz nu vom folosi vase din mase plastice, aluminiu, deoarece acidul lactic şi saramura pot extrage din materiale substanţe toxice, periculoase pentru sănătate.
SUBSTANŢELE VALOROASE
Trebuie să fim convinşi că, prin murare, varza îşi păstrează compuşii anticancerigeni, hepatoprotectori, antiinflamatori şi antioxidanţi (vitaminele A, C, E şi zincul), fibrele alimentare, mineralele. În plus, se îmbogăţesc cu acid lactic, echilibr