Din cele 15 ingrediente, nouă sunt aditivi alimentari. Majoritatea dintre aceştia sunt consideraţi periculoşi pentru consumatori, indiferent de starea acestora de sănătate.
Din cele 15 ingrediente, nouă sunt aditivi alimentari. Majoritatea dintre aceştia sunt consideraţi periculoşi pentru consumatori, indiferent de starea acestora de sănătate.
Frişca la tub Sania are ca ingrediente principale apa şi grăsimile hidrogenate de tipul margarinei. Lista dată de producător continuă cu: "zahăr, cazeinat de sodiu, emulgatori (E 472b esteri lactici ai mono şi digliceridelor acizilor graşi, E 435 - monostearat de polioxietilenă sorbitan, E 475 - esteri poliglicerici ai acizilor graşi, E 471 - mono şi digliceride ale acizilor graşi, E 433 - monooleat de poliooxietilenă sorbitan), stabilizatori (E 339 - fosfaţi de sodiu, E 407 - caragenaan), sare, arome, colorant (E 160a - betacaroten), propellant (E 942 - protoxid de azot - gaz ilariant)". Valorile nutriţionale pentru 100 de grame de produs sunt: energie: 260 kcal/1.065 kj, proteine 1,5 g, carbohidraţi 7,3 g, grăsimi 24,8 g.
Analiza. Produsul analizat este un substitut de frişcă obţinut din grăsimi vegetale hidrogenate foarte periculoase, glucide cu index glicemic ridicat (zahăr), o intreagă colecţie de emulgatori de sinteză, stabilizatori - surse de fosfor E 339, polizaharide marine - E 407, surse ascunse de sare, colorant, gaz ilariant. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune despre aditivul E 942 că a fost utilizat pentru prima dată ca anesteziant, fiind, de asemenea, şi un gaz care produce răsul. Substitutul de frişcă are un profil nutriţional dezechilibrat, cu o densitate calorică ridicată 260 kcal, imprimată de cantitatea mare de grăsimi nesănătoase, 24,8 g/100 g produs.
Concluzii. Specialistul ne spune in u