Mizeria şi specula sunt la tot pasul în cel mai vechi şi celebru centru comercial din Bucureşti. Despre jegul istoric de la Hala Obor toată lumea vorbeşte, dar asta nu-i împiedică pe bucureşteni să o frecventeze.
Cum pui piciorul în prag, o baltă cu zeamă de peşte, din care te aştepţi să sară broaştele, dar şi o icoană cu Adormirea Maicii Domnului, te întâmpină, pe sistemul "să te ajute Dumnezeu să scapi cu bine" după ce mânânci produsele de-aici.
Comercianţii te îmbie cu un macrou la superofertă cu 11 lei kilogramul, dar miroase a baltă stătută şi parcă nu-ţi vine să cumperi. Nu-i nicio problemă. Poate vrei o "specialitate" cu 30 de lei, mai ales că pescăria este parte a tradiţiei în evaziunea fiscală practicată în Hala Obor.
Brânză de cretă
Mai departe, după ce treci în zona măcelăriilor, ancorate pe aleea principală de nişte beţe pe care stau spânzurate hălci de carne, şi în jurul cărora până şi muştele se bat pentru un loc pe "ciolan", îţi ţii repiraţia cât poţi. Şi nu prea reuşeşti. Temperaturile ridicate din ultimele zile amplifică mirosurile la cote ameţitoare. Cu toate acesta, negustorii ţipă după tine. "Cărniţă proaspătă, domnişoara, cărniţă proaspătă!. Haideţi să vă servim!", răcneşte unul dintre măcelari care are tatuat pe braţul drept un cuţit şi în picioare papuci de casă. Arată cu mâna spre un bloc de pulpe de pui aruncate pe tăvi de polistiren.
Testul de rezistenţă îl dai însă la raionul de brânză, unde toată lumea trebuie să atingă, să rupă o bucăţică, nu contează din ce, iar "notele florale" te fac să-ţi iei câmpii. Clienţii, nu puţini la număr, văd mizeria din jur, însă o iau ca pe ceva avantajos. "Brânzica zici că-i cretă, dar e ieftină", spune senină o pensionară.
Ultimul control făcut de autorităţi aici a fost de Paşte. Atunci au verificat şi au amendat cu 25.000 de lei jumătate dintre societă