În ultimele decenii, studiile de specialitate au arătat că avem tendinţa de a ne îngrăşa din ce în ce mai mult. Dincolo de faptul că am devenit tot mai sedentari, regimul tot mai bogat în kilocalorii este vinovatul principal pentru faptul că luăm tot mai mult în greutate.
Un studiu recent arătă că un adult consuma până la 2. 375 de kilocalorii pe zi, cantitate calorică ce este cu aproape o treime mai mare decât în urmă cu 30 de ani, informează The Huffinghton Post. Cercetarea, realizată de oamenii de ştiinţă de la University of North Carolina, arată că dacă în anii 1970, oamenii mâncau între trei şi 4,9 porţii de mâncare pe zi, în prezent cantitatea de mâncare s-a mărit cu până 29%.
"Frecvenţa meselor este direct implicată în luarea în greutate", spune prof. dr. Barry Popkin, specialist în nutriţie, coordonatorul studiului. Specialistul menţionează că şi publicitatea tot mai agresivă din ultima perioadă încurajează un consum ridicat de alimente. "Spoturile publicitare ne determină să mâncăm mereu câte ceva. Avem mereu tendinţa să ronţăim câte ceva", spune medicul.
Experţii mai spun că un alt factor care ne determină să alegem mâncarea de tip junk-food este şi preţul acestor alimente. "Alimentele nesănătoase sunt mult mai ieftine decât cele care oferă organismului nutrieţii de care are nevoie pentru a funcţiona la paramentri normali", spune prof. dr. Lisa Young de la Universitatea din New York, specialist în nutriţie care nu a participat la această cercetare.
Specialiştii au mai constatat că deşi numărul caloric din farfurie a crescut, calitatea nutritivă a alimentelor a scăzut dramatic, efect ce determină luarea în greutate. În ultima perioadă, dieta zilnică este săracă în vitamine şi minerale, nutrienţi ce ajută la menţinerea greutăţii în paramentri normali, dar abundă în grăsimi "rele", care nu fac decât să mărească stratul adipos al corpul