Autorităţile spun că antraxul şi bolile parazitare sunt riscurile la care ne expunem prin consumul cărnii de miel neavizate veterinar.
În mai puţin de o săptămână, românii încep să alerge după mieii de Paşte, vii sau deja sacrificaţi. La Buzău, doar piaţa centrală va avea un sector special amenajat pentru comerţul cu carne de miei astfel că cele mai multe animale vor fi vândute la gard sau în oboare, fără un triaj sanitar-veterinar prealabil. Sacrificarea tradiţională pune astfel în pericol sănătatea consumatorilor.
Sute de miei vor ajunge pe masa buzoienilor, de sărbătorile pascale. Potrivit unei statistici efectuate de autorităţile sanitar veterinare, în această perioadă doar 1,6 la sută dintre miei ajung în abatoare.
„Potrivit unor norme europene, mielul trebuie să staţioneze trei săptămâni în grajdurile abatoarelor autorizate, pentru vaccinuri, deparazitări şi alte controale. La tăiere, sunt veterinari care analizează fiecare animal iar ustensilele folosite sunt sterile”, a spus Mihai Dumitriu, preşedintele Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor de Ovine care este şi manager la singurul abator autorizat pentru export, din Buzău.
Din păcate, cei mai mulţi miei sunt tăiaţi pe gard, neigienic, iar acest lucru are consecinţe negative asupra consumatorului. „Carnea unui miel sacrificat haotic se înnegreşte după o zi, iar gospodinele ştiu asta. Cea care provine din abator rezistă şi o săptămână, explicaţia fiind tehnica de congelare la os, care menţine temperatura scăzută şi în interior. Riscul de îmbolnăvire este însă cel mai important”, a declarat Dumitriu.
Mieii ne pot îmbolnăvi de antrax
Medicii veterinari sfătuiesc populaţia să fie atentă la carnea pe care o cumpără. „E bine să aibă un aviz al medicului veterinar de circumscripţie sau o ştampilă care să ateste că a trecut printr-un control, în