POVESTIRI DIN BUCATARIE Am cumparat 500 g file de cod cu gandul sa-l fac asa, mai de "ulcer", vorba prietenei mele Draga. Ajunsa acasa, suna cineva si intra! Era... Draga! O rog sa ma ajute si se pune pe treaba.
Incepem "In timp ce tu speli codul si-l pui la fiert, eu pun la fiert opt cartofi potriviti. Ai maioneza? A, da, am gasit!", zise ea cautand in frigider. Scoase borcanul cu mustar si branza de vaci, o legatura de cimbru, doua de marar si una de patrunjel. Mai scoase un castravete si patru rosii mari din camara, doua linguri de nuci, uleiul de masline, boiaua dulce si le puse pe toate pe masa din bucatarie. Eu bag viteza cu codul, il pun la fiert si scot o cratita pentru cartofi. Draga tocmai ii spalase si ii baga in cratita cu un praf de sare. Imi vari sub nas legaturile de verdeata pe care trebuia sa le spal si sa le toc fin. M-am executat rapid, ca sa nu ratez operatiile ce urmau. Draga puse miezul de nuca intr-o tavita, in cuptor. Dupa cinci minute il scoase si-l lasa la rece. Codul incepu sa fiarba si-l tinu cam 15 minute, apoi il scoase la racit. Draga incepu sa cotrobaie dupa o craticioara de doi litri, asa ca i-am indicat locul craticioarei. "De ce?", "Ai sa vezi!", imi zise si o bucurie mare ma inunda brusc. "Ai sa vezi!"... cuvinte magice, pe care numai Draga stie cum sa le materializeze. Cartofii erau gata. I-am undit in apa rece si i-am lasat la racit. Codul se racise, iar Draga l-a facut bucatele si l-a bagat in castronul cu zeama de lamaie, peste care a turnat doua linguri de ulei de masline, praf de boia dulce, pentru culoare, sare si le-a amestecat usor.
Truda "Cartofii curatati si raciti trebuie taiati felii rotunde, groase de o jumatate de centimetru"! "Da, sa traiti!", am zis si ma frigeam cu sarg jupuind cartofii care nu se lasau cu una cu doua. Cand am terminat, i-am aruncat cu naduf in camara sa moara de frig, pana-i vom folos