Anghinarea şi lămâile favorizează eliminarea grăsimilor acumulate în celulele hepatice, fiind binevenite în caz de „ficat gras“. Află ce alte alimente ar trebui să includă cei cu sensibilităţi hepatice în dieta lor.
Toate legumele şi fructele consumate în stare crudă sunt benefice pentru ficat. Ele conţin antioxidanţi care combat efectele nocive pe care le au radicalii liberi la nivel hepatic şi nu numai. Radicalii liberi provin din fumul de ţigară, din expunerea la raze X şi la poluanţi, dar şi din procesele metabolice ale organismului. Dacă se acumulează excesiv în celulele hepatice, radicalii liberi pot deteriora acest organ. Câteva legume şi fructe se diferenţiază însă de celelalte prin proprietăţile hepatoprotectoare, detoxifiante şi antiinflamatoare pe care le au.
1 Anghinarea
Mai este numită şi plantă a ficatului, pentru că are o multitudine de beneficii pentru acest organ. Prin stimularea secreţiei de lichid biliar, dar şi datorită unei substanţe din compoziţie, numită cinarină, anghinarea ajută la eliminarea toxinelor din celulele hepatice, prevenind astfel boli grave precum cancerul. De asemenea, luteolina conţinută de plantă este o substanţă ce are proprietatea de a stimula metabolizarea grăsimilor. În acest mod, este împiedicată acumularea lor în celulele ficatului, boală cunoscută sub numele de „ficat gras". Consumul de anghinare este însă benefic şi atunci când grăsimile s-au acumulat deja în celulele hepatice, deoarece favorizează eliminarea acestora. Cinarina are un puternic efect hepatoprotector, motiv pentru care anghinarea este recomandată în toate suferinţele ficatului: hepatite cronice, ciroză hepatică şi chiar insuficienţă hepatică. Planta poate fi consumată crudă, în salate, fiartă, cu sosuri (de preferat cu lămâie) sau pe grătar.
2 Lămâia
Acest fruct, mai exact sucul obţinut din el, este principalul ingredien