Păstraţi mâncarea gătită în congelator chiar şi şase luni şi nu îndesaţi produsele în frigider, ci puneţi-le mai în faţă pe cele mai vechi şi mai în spate pe cele foarte proaspete.
Obiceiul de a ieşi din hipermarkturi cu cărucioarele pline de mâncare s-ar putea să nu fie nici atât de sănătos pe cât credeţi şi nici avantajos din punct de vedere financiar. Unele persoane sunt tentate să mănânce în exces din dorinţa de a nu lăsa alimentele să se strice, riscând să se îngraşe, altele le consumă când deja s-au râncezit, ceea ce le poate îmbolnăvi, iar alţii pur şi simplu le aruncă. Medicul nutriţionist Corina Zugravu vă sfătuieşte cum să procedaţi astfel încât să nu faceţi risipă de mâncare.
Puneţi deoparte surplusul de mâncare imediat după ce aţi gătit. Dacă nu sunteţi sigur că o să consumaţi mâncarea respectivă în zilele următoare, împa¬chetaţi-o şi puneţi-o în congelator. „Asta este şi o tehnică economică. Unele magazine îţi oferă discount la cantităţi mai mari. Anumite alimente, precum produsele de băcănie, pot fi păstrate mult timp. Ouăle pot fi ţinute chiar şi o lună. Mâncarea gătită poate fi păstrată la congelator 3-6 luni", spune medicul nutriţionist Corina Zugravu.
Fiţi atenţi la porţia micuţilor
Dacă vreţi să vă mai rămână mâncare pentru a doua zi, încercaţi să potriviţi bine porţiile de la masa de seară. De multe ori punem prea multă mâncare în farfurie şi fie o aruncăm, fie o consumăm pe toată, ceea ce este nesănătos. „Ideal este să ştii care e porţia fiecăruia şi să pui în farfurie un pic mai puţin. Întrebaţi fiecare membru al familiei cât vrea să mănânce, pentru că fiecare ştie mai bine cât îi e de foame. Obiceiul mamelor sau al gazdelor de a insista ca porţia să fie mai mare este greşit", vă sfătuieşte Corina Zugravu. Aveţi grijă inclusiv la cum aranjaţi porţiile copiilor, deoarece ei sunt cei mai imprevizibili. Dacă într-o zi mănân